علائم فشار خون بالا

علائم فشار خون بالا

علائم فشار خون بالا

فشار خون بالا به دليل شيوع زياد به ويژه در سالمندان به عنوان يکی از چالشهای مهم حوزه بهداشت و درمان شناخته شده است. يکی از راه های پيشگيری از بروز عوارض جدی فشار خون، توجه به علائم و اقدام برای درمان آن است.

در سال های اخير به دليل گسترش کم تحرکی و سبک زندگی ماشينی و همچنين مصرف غذاهای آماده، آمار فشار خون رو به افزايش بوده به طوری که طبق مراجع پزشکی فشار خون بين سال های 2013 تا 2020 حدود 8 درصد افزايش يافته است. به منظور آشنايی هرچه بيشتر با علائم فشار خون بالا، دلايل بروز و همچنين نحوه کنترل کردن آنها با اين مقاله همراه شويد.

علت ابتلا به فشارخون بالا چيست؟

خون از طريق شبکه های از شريان ها، سياهرگ ها و مويرگ ها در سراسر بدن به گردش در میآيد. اين خون به ديواره شريانها فشار می آورد که به عنوان فشار خون شناخته میشود. هرچه ديواره رگ ها به دليل رسوب چربی و ساير عوامل سخت تر شود به همان نسبت نيز مقاومت در برابر عبور خون از رگ ها افزايش می يابد.

مقاومت ايجاد شده به تدريج تبديل به فشار خون بالا میشود و زمانی که مقاومت بلند مدت شود فشار ناشی از آن قلب را هم تحت تاثير قرار داده و ساختار طبيعی آن را تغيير میدهد. مجموعه اين تغييرات باعث بروز علائمی نظير گر گرفتگی، تپش قلب و تنگی نفس در افراد مبتلا به فشار خون بالا میشود.

چرا فشار خون بالا برای سلامتی مخرب است؟

چرا فشار خون بالا برای سلامتی مخرب است؟

به دلايل زير اگر فشارخون بالا به موقع درمان نشود، سلامتی فرد در بلندمدت به طور جدی تحت تاثير قرار خواهد گرفت:

سخت شدن سرخرگ ها: فشار داخل رگ ها میتواند باعث ضخيم شدن ماهيچه های ديواره های رگ ها و در نتيجه باريک شدن مسير عبور خون گردد. اين تغييرات ناهنجار باعث افزايش احتمال تشکيل لخته خون در رگ شده و فرد را در معرض خطر سکته قلبی در سالمندان يا سکته مغزی قرار می دهد.

بزرگ شدن قلب: فشار خون بالا فشار وارد شده بر قلب را در هر بار پمپاژ افزايش میدهد. مانند هر عضله ديگری در بدن، قلب نيز اگر تحت فشار قرار بگيرد حجم آن افزايش میيابد. در چنين شرايطی، قلب به دليل کار و فعاليت بيشتر حجيم و بزرگ میشود تا حجم خون بيشتری را به رگها انتقال دهد.

هر چه قلب بزرگتر شود، برای عملکرد خود به خون غنی از اکسيژن بيشتری نياز دارد و چون قدرت خون رسانی به ماهيچه قلب محدود است عدم اکسيژن رسانی در بلند مدت باعث نارسايی قلبی در سالمندان خواهد شد و علائمی همچون تنگی نفس در هنگام فعاليت های روزانه و ضربان قلب نامنظم بروز میکند.

آسيب به کليه ها: فشار خون بالا به مدت طولانی میتواند خون رسانی به کليه ها را مختل کند. اختلال در خون رسانی به کليه موجب کوچک شدن آن و در نهايت نارسايی کليه میشود. اين کار به مرور زمان باعث تشديد علائم فشار خون خواهد شد زيرا هرچه کليه کوچک تر شود تجمع مواد سمی در خون افزايش يافته و فشار خون بالاتر میرود.

آسيب به چشم: اين مشکل به ويژه در سالمندانی که به ديابت مبتلا هستند بيشتر ديده میشود. بالا رفتن فشار خون در افراد ديابتی باعث خونريزی مويرگهای شبکيه چشم میشود. اين بيماری که رتينوپاتی نام دارد، يکی از دلايل شايع مشکلات بينايی و گاهی نابينايی در افراد مسن است.

چه عواملی باعث بروز علائم فشار خون بالا در سالمندان میشوند؟

چه عواملی باعث بروز علائم فشار خون بالا در سالمندان میشوند؟

 علت فشار خون را نمیتوان تنها به يک عامل نسبت داد چراکه عوامل مختلفی در ابتلای افراد به فشار خون نقش دارند، از جمله:

علائم فشار خون بالا چيست؟

فشار خون بالا يک وضعيت خاموش است و بسياری از افراد مبتلا هيچ علائمی را تجربه نمیکنند. معمولا سالها طول میکشد تا فشار خون به وضعيتی برسد که علائم آن آشکار شود. علائم فشار خون شديد شامل موارد زير باشد:

مطالعه مقاله
دیابت در سالمندان

موارد ذکر شده در فشار خون خفيف و متوسط بروز نمیکنند بلکه تنها زمانی که فرد در وضعيت بحرانی قرار بگيرد ممکن است علائم ظاهر شوند. اگر چنين علائمی را تجربه کرديد، بهترين راه برای تشخيص فشار خون بالا اين است که فشار خون خود را اندازه گيری کنيد. اگر چنين علائمی را به طور مکرر در خود مشاهده میکنيد، بهتر است به پزشک مراجعه کنيد تا با انجام معاينه دقيق، سلامت عمومی شما سنجيده شود. اگر سابقه خانوادگی بيماری قلبی يا ساير عوامل خطر ابتلا به اين بيماری را داريد، توصيه میشود که فشار خون خود را حداقل دو بار در سال چک کنيد. اين کار به شما کمک میکند تا قبل از وخيم شدن شرايط، از مشکلات احتمالی پيشگيری کنيد.

چگونه فشار خون بالا را تشخيص دهيم؟

مراجعه به پزشک و اندازه گيری فشار خون تنها راه برای تشخيص فشار خون بالا محسوب میشود. در معاينه پزشکی سابقه فاميلی و سابقه درمانی شما ارزيابی شده و سپس فشار خون با استفاده از فشارسنج اندازه گيری میشود. پزشک همچنين ممکن است از دستگاهی به نام افتالموسکوپ برای مشاهده رگهای خونی چشم استفاده کند. اين معاينه جهت بررسی اثرات فشار خون بر مويرگ های چشم انجام میشود.

در معاينه پزشکی همچنين از گوشی پزشکی برای ارزيابی صدای قلب و صدای جريان خون در شريانها استفاده میشود. در برخی موارد، انجام راديوگرافی قفسه سينه و الکتروکارديوگرام برای بررسی عملکرد و سلامت قلب ضروری است.

چند وقت يکبار فشار خون را چک کنيم؟

چند وقت يکبار فشار خون را چک کنيم؟

بزرگسالان بايد حداقل سالی يکبار فشار خون خود را چک کنند. برای آسانی کار میتوان دستگاه های فشارسنج را ار داروخانه ها تهيه کرد. با اين حال، به خاطر داشته باشيد که علاوه بر استفاده از فشارسنج خانگی بايد مراجعه سالانه به پزشک را نيز در برنامه سلامت خود در نظر بگيريد.

اگر از نظر وضعيت بدنی يا سابقه خانوادگی در معرض فشار خون بالا هستيد و يا در خطر بيماری های قلبی و عروقی قرار داريد، به شما توصيه میشود که فشار خون خود را حداقل سالی دوبار ارزيابی کنيد. فاکتورهای خطری که افراد را در معرض فشار خون بالا قرار میدهند، شامل موارد زير است:

 اگر فشار خون شما بالاتر از ٨٩/١٣٩ميليمتر جيوه است، بايد موارد و نکات مربوط به کنترل فشارخون را با دقت و جديت بيشتری دنبال کنيد.

از چه سطحی به بالا فشارخون خطرناک است؟

بر اساس دستورالعمل های انجمن قلب آمريکا (AHA) ،فشار خون زير 80/120ميلی متر جيوه به عنوان فشار خون طبيعی طبقهبندی میشود. اندازهگيری فشار خون براساس ميلیمتر جيوه به دو عدد فشار خون سيستوليک (فشار خون در هنگام ضربان قلب)و فشار خون دياستوليک (فشار خون در هنگام استراحت بين دو ضربان قلب) تقسيم میشود. طبقه بندی فشار خون بر اساس ميلیمتر جيوه به شکل زير است:

  • فشار خون نرمال: فشار خون سيستوليک کمتر از ١٢٠و فشار خون دياستوليک کمتر از ٨٠ميليمتر جيوه است.
  • فشار خون آستانه: فشار خون سيستوليک بين ١٢٠تا 129و يا فشار خون دياستوليک بين 70تا 80ميليمتر جيوه است.
  • فشار خون بالا (فاز اول): فشار خون سيستوليک بين 13تا 149و يا فشار خون دياستوليک بين 80تا 90ميليمتر جيوه است.
  • فشار خون بالا (فاز دوم): فشار خون سيستوليک 150يا بالاتر و يا فشار خون دياستوليک 90يا بالاتر است..افرادی که علائم فشارخون بالا را تجربه میکنند بايد به طور منظم توسط پزشک معاينه شوند. در مراحل اوليه فشار خون بالا میتوان با تغيير رژيم غذايی و افزايش فعاليت بدنی مشکل را تا حدود زيادی برطرف کرد.

اگر فشار خون درمان نشود چه عوارضی به همراه دارد؟

فشار خون طولانی مدت میتواند از طريق ايجاد پلاک روی ديواره رگ های خونی و باريک شدن آنها عوارض جدی ايجاد کند. باريک شدن رگ های خونی و ابتلا به تصلب شرايين فشار خون را تشديد میکند زيرا قلب بايد برای گردش خون با شدت بيشتری پمپاژ کند. آترواسکلروز يا تصلب شرايين مرتبط با فشارخون منجر به موارد زير میشود:

مطالعه مقاله
زونا در سالمندان (آبله مرغان در سالمندان)

پايش منظم فشار خون به ويژه در سالمندان میتواند از ابتلا به عوارض ذکر شده جلوگيری کند.

چه تغييراتی در سبک زندگی سالمندان باعث کاهش علائم فشار خون میشود؟

 برای کنترل فشار خون و کاهش علائم در افراد سالخورده نکات زير اهميت دارند:

ورزش منظم

دستورالعمل های فعلی توصيه میکنند که همه افراد از جمله افراد مبتلا به فشار خون بالا حداقل 150دقيقه ورزش هوازی با شدت متوسط در هفته را در برنامه خود داشته باشند. نمونه هايی از فعاليت های مناسب به منظور کنترل علائم فشار خون به قرار زير است:

کاهش استرس

برخوردار بودن از مهارت های مديريت استرس میتواند به افراد در کنترل فشار خون کمک کند. چند تکنيک آرام سازی ذهن و عضلات که در کاهش استرس تاثير دارند، عبارتند از:

مصرف داروهای تجويز شده

با مصرف منظم دارو های تجويز شده، فشارخون به طور چشمگيری کاهش میيابد. پزشکان اغلب در ابتدا دوز کم دارو را تجويز میکنند اما به تدريج دوز آن را افزايش میدهند. داروهای متداول برای کنترل فشار خون به شرح زير است:

 نوع داروی تجويز شده برای کاهش فشار خون و کنترل علائم به عوامل مختلفی مثل سن فرد و بيماری های زمينه ای بستگی دارد.

اصلاح رژيم غذايی

با پيروی از يک رژيم غذايی سالم میتوان علائم فشارخون را کاهش داد. بر اساس انجمن قلب آمريکا افراد با فشار خون طبيعی بايد کمتر از 2300 ميلی گرم سديم در روز مصرف کنند که تقريبا معادل يک قاشق چاي خوری است. اما افراد مبتلا به فشار خون بايد کمتر از 1500 ميلیگرم سديم در روز مصرف کنند. خوردن ميوه و سبزيجات بيشتر و مصرف چربی کمتر از ديگر راه های مهم جهت کاهش فشار خون است. کارشناسان سلامت توصيه میکنند که افراد مبتلا به فشار خون بالا، غذاهای مفيد برای قلب را در اولويت قرار دهند، مانند:

آيا فشار خون بالا ژنتيکی است؟

اگرچه عوامل خطر اصلی فشار خون محيطی هستند اما عوامل ژنتيکی نيز در ابتلا به فشارخون بالا نقش دارند. فشارخون بالا تا حدودی زمينه ارثی دارد و در بعضی خانواده ها فشارخون بيش از حد نرمال است و به نظر میرسد افراد با پيشينه ژنتيکی بيشتر در معرض خطر قرار دارند. با اين حال، مرکز کنترل و پيشگيری از بيماریها اشاره میکند که برخوردار بودن از سبک زندگی سالم مانند انتخاب های غذايی مناسب و تحرک میتواند زمينه ارثی را به طور چشمگيری خنثی کند. اگر فرد دارای زمينه ژنتيکی، سبک زندگی ناسالم را برگزينند به مراتب بيشتر از ديگران در معرض عوارض جدی قلبی و عروقی قرار خواهند گرفت.

پرستار سالمند چه نقشی در کنترل علائم فشار خون سالمندان دارد؟

پرستار سالمند چه نقشی در کنترل علائم فشار خون سالمندان دارد؟

پرستار سالمند به عنوان يک عضو کليدی در مراقبت از سالمندان، دارای نقش مهمی در کنترل فشار خون و علائم آن در سالمندان است. وظايف اصلی پرستار در اين زمينه شامل موارد زير است:

اندازه گيری دقيق فشار خون سالمند: پرستار سالمند به صورت منظم و در زمانهای مشخصی فشار خون سالمند را اندازه میگيرد تا اگر نياز باشد، بتواند برای درمان و کنترل شرايط اقدام کند.

ثبت نتايج فشار خون: پرستار سالمند علائم فشار خون سالمند را به طور منظم ثبت میکند تا در معاينه پزشکی پزشک معالج را در جريان وضعيت سلامتی سالمند قرار دهد.

انجام تدابير پيش گيرانه: پرستار سالمند با رعايت تدابير پيشگيری مانند ترغيب فرد مسن به رعايت رژيم غذايی سالم و ورزش منظم، به کنترل فشار خون سالمند کمک میکند.

آموزش به سالمند و خانواده: پرستار مشاوره لازم را به سالمند و خانواده وی در خصوص انتخاب ها و عادات سالم غذايی و فيزيکی جهت کنترل فشار خون، ارائه میدهد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top
تماس با ما
× پشتیبانی آنلاین